Historie Nr. 11
HELSINGØR. Montebello 

                            
 

MONTEBELLO
Postsendt 1928 fra Helsingør til Hamburg

Stender. Helsingør 90

HELSINGØR. Montebello

Historien om Montebello begynder på Christian den Fjerdes tid, hvor lensmanden på Kronborg, Eiler Holck lader opføre en ladegård til Kronborg, for egen regning men stadigvæk på Kongens Jorder.

Christian den Syvende sælger gården til den engelskfødte Helsingør-købmand Arthur Howden. Fra den tid forbliver den i privat eje med hyppigt skiftende ejere, mange af dem ansatte ved Øresunds Toldkammer.

Gården bliver i 1841 overtaget af Lucas von Bretton, der på det tidspunkt var kæmner ved Øresunds Toldkammer. Han fik tilladelse til at kalde sin nye lystgård Montebello. Gården var uden landbrug, men omgivet af en pragtfuld have og park, hvor der i dag er opført en række boligblokke og institutioner.

Montebello blev i 1915 ombygget og indrettet til kuranstalt for 50-60 patienter. Et par år senere kunne der modtages godt 100 patienter. Patienterne blev behandlet for stofskiftesygdomme, medicinske sygdomme, nervesygdomme og kom på rekonvalescens.

Fra 1951-1982 fungerede Montebello som nervesanatorium eller neurosehospital for patienter fra Københavns Kommune og Københavns og Frederiksborg amter. Bygningerne var i et plan, med tre patientafdelinger hver med plads til 12 personer.

Ejendommene lå ubenyttede hen i nogle år indtil der omkring 1994 blev oprettet et asylcenter for flygtninge fra krigen i Jugoslavien.

I parkområdet er der i dag opført andelsboliger, mens Helsingør Kommune lejer sig ind i hovedbygningen, hvor bl.a. VUC Nordsjælland - Helsingør Afdeling og Pædagogisk Udviklingscenter holder til.
__________________________________________
Ordet Montebello er italiensk og betyder Smukt Bjerg





Tilbage til Startsiden

Tilbage til Rekappen med alle historierne

Tilbage til Twitter


      Gamle postkort | Bjørn Eriksen,  Emiliehøj 4, st.th., 8270  Højbjerg | Mobiltlf.: 40 12 15 63 Kontakt